lørdag den 1. december 2012

Nytår - hund, kat, hest

Hjælp hund, kat hest hen over nytårs aften

Lad være at pylre om dit kæledyr, hjælp den i stedet igennem den farlige tid.

Oftest er det hunde og katte der bliver voldsomt angste ved nytårs tid på grund af fyrværkeriets høje hvislende lyde, enorme brag og skarpe hyl, men heste kan også have brug for lidt støtte.
Er hunden først blevet skræmt, er det ofte nok at der er lysglimt i det fjerne og lette raket lyde så reaktiveres dens angst.
Du kan som hundeejer være med til at forstærke dyrets angst, ved at pylre og selv være nervøs, urolig. Eller du kan være aktiv medspiller der hjælper med at dæmpe den angst, og måske helt undgå at hundens angst reaktiveres.
Hunden kan allerede i hvalpe årerne tilvænnes skud (gå til træning med din hund!)  men hvis dyret først er blevet skudræd og nervøs, optrappes nervøsitet og angst mere og mere som tiden går.
Vær opmærksom på at du kan stresse din hund igennem højt tempo, leg, og tilvænnet "gang i den"
det er vigtigt at du tager dig af hvordan du kan slappe af med din hund.


Hunden kan vise mere eller mindre voldsom tegn på stress og angst: Den halser og trækker vejret hurtigt, med tungen dryppende af væde, pulsen stiger. Øjnene viser stress, angst, de er blanke, forstørrede og stirrende. Hunden kan pive, hyle, skrige, løbe rundt og vise ekstremt højt stressniveau, måske halen er trukket helt ind under hunden og den kryber rundt for at komme væk. Andre hunde kan blive så voldsomt angste at de kan bide i afmagt, enten i sig selv eller andre.
Nogle hunde kan vende deres nervøsitet til vrede, blive tossede, arrige og gø voldsomt, de er dog stadig stresspåvirkede og har et højt niveau af stresshormoner i kroppen.

Katten løber væk og gemmer sig i et hjørne, under ’noget’ der kan beskytte den for at holde lys og lyd ude. Den trækker måske vejret med åben mund, og tungen hængende ud af minden næsten som hunden, tydeligt påvirket og stresset. Nogle katte kalder med en usansynlig høj mjaven.
Heste kan vise uro, nogle sveder i angst, går rundt(springer) og viser mere eller mindre tegn på stress.   

Dyrene kan hjælpes
- kan det bedste ikke  lade sig gøre:
Tage dyret med i ’terapi’ eller en desensibilisering, hvor du vender dyret langsomt til at lydene ikke er farlige – at der også kan være gode oplevelser forbundet med lydene, eller bedst af alt at kunne ignorere lydene så de ikke er ubehagelige mere.

ELLER sende dyret på ferie i et 100% skudfrit område
(bestil pladsen i rigtg god tid – har du nogen gode anbefalinger kan du sætte dem ind som kommentar i bloggen).


 Så er det næstbedste:
Lad være at pylre om dyret, men forbered dig i god tid. "God tid" er fra livets start-  er skaden sket og dit dyr er angst så, skærm dyret mest muligt mod nytåret.
 
(Har du fornuftige og forstående naboer kan de sagtens vise hensyn til nytår – hvis du beder dem om det og de selv vil).  
Det tager tid – tid – masser af tid, hvilket vi dyreejere først kommer i tanke om et par uger inden det brager løs
- så derfor kan du gøre det tredje bedste: Skærm dyret mod den værste larm, lad der være en indendørs 'helle' med mest mulig fred og ro - nogle dyr reagerer på lyden alene, andre på lysglimtene og nogle på begge dele - find ud af hvad dit dyr skal skærmes imod. I ugerne op til må du ændre luftetid/udetid så dyret vænner sig til at være inde når der er størst risiko for der lyder skud.
Vælg et stykke musik som beroliger  – klassisk, eller andet beroligende kur/meditations/destress-musik og start allerede i ugerne op til nytår, skru på så baggrunds lyden er tilpas behagelig for dyr og mennesker. Lav aktiviteter der opfattes rare af dyret. Lav desuden aktiviteter selv (sammen med venner eller familie)der er morsomme. Spil et spil hvor i morer jer og har det rart. 
Det smitter af, dine følelser tager dit dyr lige ind, og bliver mere rolig.Eller hvis du er med på meditations-eller mindfullness bølgen, så gør det sammen med dyret. Du kan sagtens spille musikken nytårs aften for både hund, kat og hest - det virker! Men det vigtigste er at din intention dine følelser din adfærd kan både hund, kat og hest mærke.

Har du et dyr der er rigtig ked af fyrværkeri?
Du kan på en naturlig måde hjælpe dyret, med homøopatiske midler - allerede fra december starter:
Rebalance  virker nervestyrkende og afbalancerende, 3x10 dråber dagligt i 2-3 uger.
Når der er optræk til nytårsskyderi  er disse midler gode at kende:Chamomilla comp fysisk og psykisk krampeløsende, beroliger.
Cumprum met D30 – virker især på uro og stress. -          Disse kan sagtens gives i dagene op til.
Ambra comp. (består af ambra der virker beroligende- zinkum val. Er tilsat baldrian der forstærker den beroligende effekt).
Zinkum val d6– stærkt beroligende – kan gives som tillæg ved den meget angste hund.-          Disse gives 3x dgl. I dagene omkring nytåret hvor hunden/hesten er særligt påvirket.Nytårs aften kan dosis øges ved at give midlerne oftere.
Coffearon – søvnmiddel virker hjertebeeroligende gives om aftenen.
Melival Kliniplex tabletter består af læge Baldrian Rod og Citronmelisse. Virker beroligende, afslappende, dæmper angst, fremmer naturlig sund søvn, er krampeløsnende muskelspændinger, nedsætter blodtrykket. Dosering  2-3 tabletter i løbet af dagen i ugen op til nytår, eller 1-2 tabletter om aftenen efter behov. Ved indsovningsbesvær indtages max. 3 tabletter inden sengetid. Melival Kliniplex bliver forstærket af samtidig behandling med ovenstående homøopatiske lægemidler.

Giv Rebalance efterfølgende 1-2 uger – ovenpå psykisk belastning, er nervestyrkende efter sjælelige belastninger.
Vær opmærksom på hos mennesker virker disse midler også i forbindelse med angst, stress og uro!
No stress kosttilskud til heste, er sammensat med et højt indhold af let optageligt magnesium, B-vitaminer og tryptophan som dæmper hestens temperament (kan også anvendes til hund). Fås som pulver og kan gives hele december eller i dosserings sprøjte til akut. 
Hold øje med hvilke midler der er på tilbud mellem 1.-22. december i StaldPlusShop

Ingen kommentarer:

Send en kommentar